"Білім келеді"үйірмесінің кезекті сабағының жоспары бойынша буға пісірілетін тағамдарды пісіру. Қыздар тұшпара дайындауды үйренді. Тұшпара-орыс халқының сүйікті тағамдарының бірі. Біз оларды картоптан, сүзбе, қырыққабаттан дайындаймыз. Бірақ бұл тағам қайдан пайда болды? Және тарихы қандай? Тұшпара кім ойлап тапқаны туралы сөз таластырып та қажет емес.
Жібек жолы Ресей арқылы Еуропаға өтті, сол кезде әр түрлі елдердің саудагерлері өздерінің тамақтары және оны дайындау жолдарын ала келді –солардың көбісі , рецепттерімен келді, солардың көбісі жергілікті халыққа тарап кетті. Жалпы, қамырдың ішіне әр түрлі салма салып дайындайтын тағам -бұл қытайлықтардың туындысы. Біз оны жай ғана бейімдедік- ішіне салатын салма ретінде ретінде жергілікті өнімдер қосылды.
Осылайша тұшпара пайда болды. Тұшпараның басқалардың арасындағы басты айырмашылық-бұл алдын ала пісірілетін салма , бірақ плиталардың пайда болуымен олар да қуырыла бастады. Қырыққабат, асқабақ, картоп салмалары бәрі қамырға оралғанға дейін дайындалуы керек. Қыздардың өздері қамырды, ішіне салатын картопты дайындады .Сонымен қатар картопқа майға қуырылған пияз қосылды. Тұшпара өте дәмді болды!